Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Βουνάτσου
Το πρωί της Δευτέρας, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, έκλεισε το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του Δημήτρη Βουνάτσου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πολύμηνη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τη ζωή του ενδέχεται να πλήγωσε το σοβαρό αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, το οποίο τον οδήγησε στην εσπευσμένη νοσηλεία του.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος, 82 ετών, είχε σημαντική πολιτική καριέρα, διατελώντας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον νομό Λέσβου, ενώ υπηρέτησε ως αιρετός νομάρχης και δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Λέσβου. Η πολιτική του διαδρομή ήταν εντυπωσιακή, καθώς αφιερώθηκε με πάθος στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος.
Γιος του γνωστού δικηγόρου Φωκίωνα Βουνάτσου, ο οποίος υπηρέτησε ως στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης στη Λέσβο και βουλευτής της ΕΔΕ, ο Δημήτρης κληρονόμησε την επιθυμία για προσφορά και αφοσίωση στον τόπο του. Ήταν σε γάμο με την Μυρσίνη Κουντούρη και πατέρας, εξελιγμένος μέσα από μια γόνιμη και ολοκληρωμένη οικογενειακή ζωή.
Ακαδημαϊκή και Πολιτική Καριέρα
Οι νομικές του σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Η θητεία του στον Ελληνικό Στρατό από το 1968 έως το 1970 τού παρείχε μια ακόμη διάσταση στην προσωπικότητά του. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετείχε ενεργά σε φοιτητικούς συνδικαλιστικούς agog »καλάβη στους προσδοκόμενους συναδέλφους του, κατακτώντας ηγετικές θέσεις ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής και Ιδρυτής του Συλλόγου Λεσβίων Φοιτητών του Πανεπιστημίου.
Η επαγγελματική του πορεία στον πολιτικό στίβο ξεκίνησε το 1981, όταν και εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Από τότε, επανεκλέγεται σε όλες τις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν μέχρι το 1996, καταγράφοντας συνολικά 15 χρόνια παρουσίας στο Κοινοβούλιο του νομού Λέσβου. Η αφοσίωση και η αμεσότητά του με τους πολίτες τον κατέστησαν σημείο αναφοράς στην περιοχή.
Υπηρέτησε στη θέση του νομάρχη Λέσβου από το 1999 έως το 2002, ηγούμενος του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «Λαϊκή Ενότητα», ενώ στις εκλογές του 2002 οδήγησε τον συνδυασμό του σε ποσοστό 48,50% και αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου. Στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006, επανήλθε στο προσκήνιο, εκλέγοντας και πάλι τον εαυτό του στην τρίτη δύναμη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, όπου ως επικεφαλής του Ανεξάρτητου Αυτόνομου Συνδυασμού «Λαϊκή Ενότητα – Αυτονόμη Υπέρβαση Δήμου Λέσβου», εκλέγεται Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Λέσβου με εντυπωσιακό ποσοστό 57,8%. Η θητεία του σφραγίστηκε από την προώθηση έργων ανάπτυξης και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.