korinthos365.gr
Image default
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκρηξη του ηφαιστείου Κανλάον στη Νέγκρος: Ανησυχία και επιπτώσεις στην τοπική κοινότητα

Κοινοποίηση

Έκρηξη του Ηφαιστείου Κανλάον στις Φιλιππίνες

Το πρωί της Τρίτης, ένα ηφαίστειο στη κεντρική περιοχή των Φιλιππίνων εξερράγη, εκτοξεύοντας μια εντυπωσιακή στήλη στάχτης σε ύψος 4.000 μέτρων (2,5 μίλια) στον αέρα. Αυτή η φυσική καταστροφή έχει οδηγήσει σε αιτήματα για αναβολή των μαθημάτων στα τοπικά σχολεία.

Το ηφαίστειο Κανλάον, το οποίο αποτελεί ένα από τα 24 ενεργά ηφαίστεια στη Νοτιοανατολική Ασία, είχε προηγουμένως εκραγεί τον Δεκέμβριο, προκαλώντας την εκκένωση γύρω από κατοικημένες περιοχές. Αυτό δείχνει την ενεργότητα του ηφαιστείου και την ανάγκη για προετοιμασία και άμεση αντίδραση σε τέτοιες καταστάσεις.

Με την έκρηξη της Τρίτης, που σημειώθηκε στις 5:51 το πρωί τοπική ώρα, η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο στο νησί Νέγκρος ήταν ήδη υπό εντολή εκκένωσης. Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε «μια μεγάλη έκρηξη» στην κορυφή του ηφαιστείου, η οποία παρήγαγε μια εντυπωσιακή στήλη στάχτης, περίπου 4.000 μέτρων ψηλή, με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν μια μεγάλη, πυκνή στήλη καπνού να απλώνεται αργά στον ουρανό, προσφέροντας μια δραματική εικόνα της κατάστασης. Ο Τζον Ντε Άσις, υπεύθυνος διάσωσης στον δήμο Λα Καστεγιάνα της επαρχίας Νέγκρος Οξινέντα, δήλωσε ότι οι οικογένειες που βρίσκονταν σε απόσταση 4-6 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο είχαν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης έκρηξης, γεγονός που βοήθησε στην ασφαλή απομάκρυνσή τους πριν από αυτή τη νέα καταστροφή.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά την πτώση της στάχτης και τις περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν. Συνιστούν επίσης την ακύρωση μαθημάτων και εργασίας σε αυτές τις περιοχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων.

Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση, καθώς τον Σεπτέμβριο, εκατοντάδες κάτοικοι είχαν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις περιοχές τους λόγω της εκπομπής επιβλαβών αερίων από το ηφαίστειο. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και εκπαίδευσης για την έγκαιρη αντίδραση σε εκρηκτικές δραστηριότητες ενός ηφαιστείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νόμος για Γάμο και Υιοθεσία από Ομόφυλα Ζευγάρια: Η Σημαντική Συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Στρατηγικές προτάσεις του ΕΒΕΑ για την ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης

Κόρε Ύδρο: Η πορεία του συγκροτήματος από την Κέρκυρα στο 27ο Φεστιβάλ Νέας Ελληνικής Τέχνης