korinthos365.gr
Image default
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Δέκα νέα νοσοκομεία εντάσσονται στο πρόγραμμα Οίκοθεν μέχρι το 2025: Επικέντρωση στην υγειονομική καινοτομία και προσβασιμότητα για τους ασθενείς

Κοινοποίηση

Επέκταση του Προγράμματος «Οίκοθεν» για τη Βελτίωση της Υγειονομικής Φροντίδας

Το πρόγραμμα «Οίκοθεν» έχει ήδη εντάξει περισσότερους από 250 ασθενείς από την έναρξή του, σχεδόν δύο χρόνια πριν. Ο γιατρός και εμπνευστής του προγράμματος, Μιχάλης Νικολάου, τόνισε τη σημασία αυτού του εγχειρήματος, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικά σημαντικό στοιχείο δεν είναι μόνο ο αριθμός των ασθενών, αλλά οι πάνω από χίλιες θεραπείες που έχουν εξοικονομηθεί στα νοσοκομεία. Με αυτή την εξοικονόμηση, ετησίως απελευθερώνονται χίλιες κλίνες, παρέχοντας ταχύτερη πρόσβαση σε περισσότερους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η τρέχουσα φάση του προγράμματος περιλαμβάνει συζητήσεις με την καρδιολογική κοινότητα για να επεκταθεί η εφαρμογή του και στους καρδιολογικούς ασθενείς, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στη φροντίδα των ασθενών με άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Ευρεία Κάλυψη σε Ολόκληρη τη Χώρα

Το πρόγραμμα «Οίκοθεν» αφορά την ασφαλή μεταφορά και χορήγηση φαρμάκων που απαιτούν νοσοκομειακή παρακολούθηση στους ασθενείς στα σπίτια τους. Ξεκίνησε το Ιούνιο του 2023 από τον Άγιο Σάββα για ασθενείς με συμπαγείς όγκους και έχει, από τότε, επεκταθεί σε αρκετές σημαντικές ιατρικές μονάδες. Μέχρι τον Ιούνιο του 2024, προστέθηκαν το Μεταξά για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εντάχθηκαν οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση από τη Β’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Άλλες σημαντικές προσθήκες περιλαμβάνουν το Θεαγένειο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι οι στρατηγικοί στόχοι περιλαμβάνουν την ένταξη δέκα νέων νοσοκομείων μέσα στο 2025, ώστε να δημιουργηθεί ένα εκτενές δίκτυο σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Προοπτικές Υγειονομικής Φροντίδας για Καρδιολογικούς Ασθενείς

Το πρόγραμμα «Οίκοθεν» παρουσιάστηκε εκτενώς στο πρόσφατο συνέδριο «2nd Year – Mapping the Unknown in Oncology», το οποίο διοργανώθηκε από την Ιατρική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Αθήνα. Ο κ. Νικολάου, ως πρόεδρος του συνεδρίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι καρδιολόγοι θα αναγνωρίσουν ποιες κατηγορίες ασθενών με αρρυθμίες ή καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Καινοτομίες στην Υγειονομική Τεχνολογία μέσω του «Οίκοθεν»

Στο συνέδριο τονίστηκε η σημασία των φορετών συσκευών και των AI συστημάτων που αναπτύσσονται παράλληλα με το πρόγραμμα. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να παρέχουν σε πραγματικό χρόνο τα βιομετρικά στοιχεία των ασθενών, οδηγώντας σε αναβάθμιση της τηλεϊατρικής και της διάγνωσης από απόσταση. Στις εφαρμογές, η καθοδήγηση των ασθενών κατά τη διάρκεια δύσκολων υγειονομικών καταστάσεων θα μπορεί να γίνεται από τους γιατρούς ή ακόμα και από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Παραδείγματα όπως οι αντλίες ινσουλίνης των διαβητικών, που μετρούν σε πραγματικό χρόνο το σάκχαρο και χορηγούν αυτόματα ινσουλίνη, υποδεικνύουν την κατεύθυνση στην οποία οδεύει η υγειονομική εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόληψη και Διάγνωση του Καρκίνου: Ο Ρόλος της Ενημέρωσης στην Καταπολέμησή του

Ερντογάν: Στρατηγική συνεργασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα με την Ελλάδα

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζει την Κόρινθο με βίντεο και φωτογραφίες