korinthos365.gr
Image default
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εθνική Υποδομή Κβαντικής Επικοινωνίας: Δυναμική Ασπίδα για τη Διασφάλιση Βασικών Υποδομών

Κοινοποίηση

Ενίσχυση Υποδομών με Κβαντικές Τεχνολογίες

Η Ελλάδα προχωρά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της σε υποδομές ζωτικής σημασίας μέσω της αξιοποίησης κβαντικών τεχνολογιών. Με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Εθνική Υποδομή Κβαντικής Επικοινωνίας», η χώρα μας αποκτά τη δυνατότητα να προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα και να διασφαλίσει ασφαλείς διασυνδέσεις μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων από κυβερνοαπειλές.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: «Οι κβαντικές επικοινωνίες είναι εδώ, έχουν έρθει για να μας βοηθήσουν να διασυνδέσουμε υπολογιστές με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια, να δημιουργήσουμε νέες και πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και φυσικά να προστατεύσουμε καλύτερα τα δεδομένα μας». Αυτή η τεχνολογία δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων αλλά επιπλέον συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Ηλίας Παπασταματίου, Συντονιστής της Εθνικής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας, επεσήμανε ότι «οι κβαντικοί υπολογιστές απειλούν την ασφάλεια των κλασικών τηλεπικοινωνιών». Για το λόγο αυτό, η ανάπτυξη κβαντικών τηλεπικοινωνιών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των μελλοντικών απειλών.

Η πρώτη φάση υλοποίησης αυτής της υποδομής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Θα περιλαμβάνει 13 κυβερνητικούς κόμβους σε στρατηγικά σημεία όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη, οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες σε κρατικούς φορείς και τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας. Συγκεκριμένα, 7 κομβοι θα επικεντρωθούν σε έρευνα και τεχνολογία, ενώ 4 θα λειτουργήσουν ως κόμβοι δοκιμών κβαντικού διαδικτύου. Αυτοί οι κόμβοι θα είναι εξοπλισμένοι με ειδικά μηχανήματα για την παραγωγή κβαντικών κλειδιών που θα είναι πρακτικά απρόσβλητα από εγκληματικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο.

Λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στην περιοχή, η Ελλάδα έχει την προοπτική να καταστεί Κόμβος Ασφάλειας Ευαίσθητων Τηλεπικοινωνιών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Κωνσταντίνος Καράτζαλος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο σε επίγεια δίκτυα, αλλά επενδύει και σε δορυφορικά δίκτυα για να επιτευχθούν ακόμη πιο αξιόπιστες και ασφαλείς διασυνδέσεις.

Προβλέπεται ότι μέχρι το 2030, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναπτύξουν αντίστοιχους κόμβους κβαντικών επικοινωνιών, οι οποίοι θα συνδεθούν μεταξύ τους. Ο Αϊμάρ Ντε Τουζαλάν, προϊστάμενος της Μονάδας Αναδυόμενων & Ανατρεπτικών Τεχνολογιών της Κομισιόν, δηλώνει ότι «για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η διακίνηση των δεδομένων είναι κρίσιμο να αποκτήσουμε προβάδισμα στον τομέα αυτό, υποστηριζόμενοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Εθνική Υποδομή Κβαντικής Επικοινωνίας, που υλοποιείται από το ΕΔΥΤΕ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανοίγει νέους δρόμους για την υλοποίηση του Κβαντικού Διαδικτύου και θέτει τις βάσεις για καινοτόμες εφαρμογές σε τομείς όπως η έρευνα, η εκπαίδευση και η τεχνολογία.

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Κώστας Νούσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εξωδικαστικές Εκτελέσεις και Ανθρωπιστική Κρίση στο Σουδάν: Ο Εμφύλιος και οι Θηριωδίες στην Χαρτούμ

Ανακοίνωση για Συμμετοχή σε Εμποροπανήγυρεις Δήμου Κορινθίων για το Έτος 2024

Διαπραγματεύσεις και Ευκαιρίες: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Δυνατότητα Αμοιβαία Επικερδούς Λύσης στις Αμερικανικές Δασμούς